Kibyra ismi her şeyden önce Helence değildir. Anadolu'nun en eski halklarından olan Luvi diline ait bir isimdir.

Kibyratis Bölge Merkezi ve Gladyatörler şehri Kibyra; Burdur ili’ne 110 km uzaklıktaki Gölhisar ilçesinin batısındaki Akdağ kütlesinin eteklerinde Gölhisar ovasına hakim tepeler üzerinde bulunan Likya antik kentidir. Kibyra kent planlaması ve yapılarıyla birlikte çeşitli endüstri kollarından gelen zenginlikle desteklenen güçlü bir orduya ve adalet sistemine sahip Romalılaşmış bir doğu şehrinin iyi bir örneğini sunmaktadır. Odeon’un orkestra bölümünde dünya çapında benzersiz bir Medusa mozaiğine ev sahipliği yapmaktadır.

Kibyratis Bölge Merkezi ve Gladyatörler Şehri Kibyra

Coğrafya, Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 1100–1300 m arasında değişen kentin Gölhisar Gölü ve ovayı baştan başa geçen; Dalaman (İndus) Çayı'nın yanı sıra Böğrüdelik ve Deliyaraz Yaylalarından gelen su kaynaklarına sahiptir. Tarım ve hayvancılığın gelişmiş olduğu bölge aynı zamanda, ovayı çevreleyen dağlar ve orman örtüsüne sahiptir.Kibyratis Bölge Merkezi ve Gladyatörler şehri Kibyra; Kabalis ve daha sonraki adlandırılmasıyla Kibyratis bölgesinin merkezidir. Kuzeyde Frigya, batıda Karya ve Likya; doğuda Pisidya ile çevrelenen bu bölge antik dönemden günümüze güneydeki limanları iç bölgelere bağlayan bir kavşak konumundadır.

Tarih; Kibyra ismi her şeyden önce Helence değildir.

Anadolu'nun en eski halklarından olan Luvi diline ait bir isimdir. Amasyalı gezgin Strabon’un kayıtlarında, Kibyralıların Lidya’lı olduklarını söyler. Kibyra kent merkezi, birbirinden küçük yarlarla ayrılan üç egemen tepelik üzerindedir. Tepelikler, küçük çakıl taşlarının zamanla birleşerek kaynaştığı konglomera özlüdür ve dolayısıyla kısmen aşınmışlardır. Kamu, sivil ve dini yapıların bu alan üzerinde belli bir bütünlük oluşturacak biçimde düzenlendiği görülür.

Yaklaşık, 405 hektar alana yayılmış kalıntılara sahip olan kentin siyasi ve ekonomik gücü Hellenistik Dönem’den başlayarak Roma İmparatorluk Dönemiyle doruk noktasına ulaşmıştır. Bugün, büyük bölümü ayakta duran Stadion, Tiyatro ve Meclis Binası ve Agora önemli kamu yapılarıdır.

Ana Sayfaya Dön